DEZYNFEKCJA

Zabiegi dezynfekcji stosowane są w celu niszczenia drobnoustrojów takich jak bakterie, wirusy, grzyby i ich przetrwalników.

Dezynfekcji poddawane są różne powierzchnie: podłogi, ściany, maszyny i urządzenia oraz blaty robocze w przemyśle spożywczym oraz gastronomii.

Gdzie najczęściej wykonywany jest zabieg dezynfekcji ? 

  • zakłady produkcji spożywczej oraz gastronomia,
  • fermy drobiu,
  • pomieszczenia, strychy, piwnice po padłych zwierzętach,
  • szpitale, ambulatoria, środki transportu chorych,
  • pokoje hotelowe i pensjonaty (również dezynfekcja materacy, pościeli , koców)
  • pomieszczenia po osobie chorej,
  • pomieszczenia po osobie zmarłej,
  • pomieszczenia po zalaniu,
  • środki transportu publicznego,
  • obiekty użyteczności publicznej.

Zabieg dezynfekcji często połączony jest z zabiegiem dezodoryzacji – eliminacja przykrych zapachów.

Świadczenie usług dezynfekcji odbywa się przy zastosowaniu odpowiedniego sprzętu oraz środków chemicznych, gwarantujących skuteczność i bezpieczeństwo. Preparaty używane do zabiegów dezynfekcji zazwyczaj muszą pozostać na dezynfekowanych powierzchniach przez określony czas. Po zabiegu następuje proces wietrzenia lub zmywania wodą w zależności od rodzaju i przeznaczenia dezynfekowanych powierzchni.